skip to Main Content

Itsetehty kosmetiikka – Tukesin ohjeistus

Meille on tullut kyselyitä, miten itsetehdyn kosmetiikan kanssa tulisi toimia ja voiko NY-yrityksen liikeideana olla kosmetiikka, jonka he ovat itse valmistaneet. Otimme yhteyttä Tukesiin, josta saimme alla olevan vastauksen liittyen itsetehtyyn kosmetiikkaan.

Harrastuksena voi edelleen valmistaa kosmetiikkaa, ilman, että tuotteista tarvitsee teettää lainsäädännön edellyttämiä turvallisuusselvityksiä. Vaikka tuotteita tekisikin harrastuspohjalta, on hyvä muistaa, että kuluttajaturvallisuus lain mukaan, valmistajan vastuu ei kuitenkaan poistu, mikäli esimerkiksi tuotteen käyttäjälle aiheutuu tuotteesta jotain. Siksi onkin hyvä, että kosmetiikastakin ilmoitettaisiin sen sisältämät ainesosat sekä mahdolliset käyttöohjeet.

Vaikka NY-yrittäjyys ei ole alv-velvollista yritystoimintaa, on hyvä kuitenkin muistaa, että mikäli itse valmistettua kosmetiikkaa toimitetaan liiketoiminnan yhteydessä jakelua, kulutusta tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai maksutta, sen on täytettävä kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset. Omavalmisteisen kosmetiikan myynti ja markkinointi on aina liiketoimintaa ja lainsäädännön asettamien vaatimusten on täytyttävä. Jos kosmetiikan myynti on hyvin kertaluontoista ja myytäviä tuotteita on pieni määrä, voidaan toiminta katsoa harrastustoiminnaksi, mutta mikäli myynti tapahtuu useammissa tapahtumissa tai on säännönmukaista, sen voidaan katsoa olevan liiketoimintaa.

Ohessa on linkki tuoreeseen harrastajan korut ja kosmetiikka -oppaaseen, josta varmasti on apua.

Ohjeistus tukee jo olemassa olevaa kosmetiikkaohjeistusta, joka on saatavilla työkalupakissa. Käytännössä siis NY-yritys ei voi valmistaa ja myydä kosmetiikkaa ilman, että se tulee testata lain vaativalla tavalla.

Back To Top