skip to Main Content

Alla on esiteltynä erilaisia NY-yrityksiä viime vuosilta. Mitä kiertotalouden liiketoimintamallia nämä edustavat (tuote palveluna, uusiutuvuus, resurssitehokkuus, jakamisalusta, elinkaaren pidentäminen)?

Amove Software NY tuottaa sovelluksia ja teknisiä ratkaisuja helpottamaan opiskelijoiden arkea. Päätuote on Koulusafka niminen sovellus, josta näppärästi näkee tällä hetkellä (2018) lähes 280 pääkaupunkiseudun koulun ruokalistat.

Bugman’s Best NY yritys valmisti välipalapatukoita kotimaisista kotisirkoista. NY-yrittäjien tavoitteena oli valmistaa proteiinipitoisia patukoita. Lisäksi sirkoissa on rautaa, kalsiumia ja aminohappoa Kotisirkka on loistava ravinnonlähde.  Sirkkojen kasvattaminen vaatii vähemmän tilaa, vettä, ruokaa ja aikaa kuin mikä tahansa muu karjan muoto. Sirkkat kasvatetaan sertifioidussa hyönteisruoan alkutuotannon yksikössä, joka on rakennettu kierrätettyyn merikonttiin.

Dokker NY on uuden aallon vaatetusbrändi, joka valmistaa ja myy unisex-päähineitä, jotka on tehty kierrätysmateriaaleista. Yrityksen kulmakivet ovat laatu ja ekologisuus – hatut valmistetaan alusta loppuun itse ja jokaisen hatun materiaalit valitaan käsin. Yritys edustaa suomalaista käsityöläisyyttä urbaanilla lipaton-mallistolla, jonka hatut tarjoavat uutta näkökulmaa asusteiden käyttöön.

Dream Courts NY tuotti lapsille ja nuorille liikuntamahdollisuuksia, jotta nuoret aktivoituisivat ja viettäisivät vähemmän aikaa sisällä älylaitteiden piirissä. NY-yrityksen liikeideana oli auttaa lapsia ja nuoria löytämään liikuntamahdollisuuksien.

Ravintoloista tulee runsaasti viinipullon korkkeja. Emecorks NY keräsi korkkeja eri puolilta Suomea ja valmisti niistä pannunalusia, avaimenperiä, tauluja ja muita sisustustuotteita.

Entis tarjoaa kotimaisia hyönteistuotteita ja kaikkea niihin liittyvää helposti, vaivattomasti ja hauskasti. Tällä hetkellä valikoimiin kuuluu kolme sirkkasuklaata sekä sirkkasmoothie. Suklaavalikoimasta löytyy mm. salmiakin ystäville oma tuotteensa.

Entiksen sirkkasuklaat valmistetaan käsityönä maan kuulun Kultasuklaan tehtaalla Iittalassa. Tuotteissa käytetyt kotisirkat viljellään nekin Suomessa. Tuotteille on myönnetty Avainlippu-tunnus.

Kangastuotteet Hanna & Emilia NY valmisti käsityönä erilaisia kangastuotteita. Tuotteet valmistettiin huonekaluliikkeiden ylijäämänäytepaloista. Perusideana yrityksen toiminnassa oli materiaalien uudelleen käyttö ja materiaalihävikin vähentäminen.

Hohke NY valmisti ja myi pimeässä hohtavia seinäkelloja kierrätysmateriaaleista, kuten kirjoista. Kellojen värin sai tilaaja valita itse ja kelloihin saa vaikka oman kuvan. Myös muita esineitä asiakkaat saivat ehdottaa kellon valmistamiseksi.

Jouhikorut NY valmisti erilaisia koruja hevosen jouhista. Valikoimaan kuuluivat rannekorut, korvakorut ja avaimenperät. Korun voi tilata oman hevosen jouhista tai Jouhikorut NY:n varastosta löytyvistä vaihtoehdoista. Korut valmistettiin asiakkaan toiveiden mukaan. NY-yrityksellä oli pieni varasto valmiita koruja. Jouhikoru sopii hyvin myös lahjaksi tai muistoksi hevosystävästä.

Kamukamu NY kehitti Kamukamu-verkkopalvelun, jonka avulla voi löytää harrastuskavereita, luoda harrastusryhmiä, löytää tiloja tekemiseen taikka välineitä puuhasteluun – kaikki omalla lähialueella. Kamukamu-verkkopalvelun tarkoituksena oli kantaa yhteiskunnallinen kortensa kekoon tuomalla syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja ikäihmiset yhteen. Kamukamu tarkoittaa yhdessä tekemistä!

Kirjava NY:n liikeidea oli antaa vanhoille kirjoille uusi tarkoitus ja elämä. Julkisista ja kotikirjastoista löytyy poistoon meneviä kirjoja. NY-yritys keräsi kirjoja (kovakantisia) ja valmisti niistä mm. korttitelineitä, valaisimia ja muita sisustustuotteita. Kirjava NY valmisti myös kortteja.

Liiku & Leiki NY tarjosi vanhemmille vapaa-aikaa lapsille suunnatulla kerhotoiminnalla. Toiminta perustui siihen, että lapset voi tuoda heille liikkumaan ja leikkimään liukuvalla aikataululla vanhempien menojen ajaksi.

Makeismimmit NY keräsivät suomalaisia marjoja metsistä, lähitiloilta ja kotipihoilta. NY-yrittäjät valmistivat itse marmeladeja, jotka eivät sisällä väri- tai lisäaineita. Tuotteet sopivat myös gluteenittomille, laktoosittomille ja vegaaneille.

Motoed NY:ssä ostettiin, myytiin, vaihdettiin ja välitettiin käytettyjä 2-pyöräisiä moottoriajoneuvoja. Yrityksen ideana on toimia yksityisen myyjän ja yrityksen välimuotona. Tarvittaessa Motoed NY auttoi asiakasta löytämään juuri hänelle sopivan ajoneuvon, ellei varastosta löytynyt hänelle sopivaa tuotetta.

Narmu NY valmisti käsintehtyjä koirien puruleluja, joissa käytettiin kierrätettyjä kankaita ja käytettyjä tennispalloja. Kankaat NY-yrittäjät saivat lahjoituksena myymälästä, jolle kankaille ei ollut käyttöä ja tennispallot yrittäjät keräsivät tenniskenttien laidoilta. Jokainen lelu oli uniikki ja kestävä. Tuotteet valmistettiin käsin.

Ompelupojat NY:n liikeidea oli korjata rikkinäisiä vaatteita ja tehdä niistä uutta muotia. Tässä NY-yrityksessä myös korjaamisen lisäksi tehtiin housujen lyhennystä ja kavennusta sekä puseroiden hihojen kavennusta ja lyhennystä.

Ottilia NY:ssä kerättiin kaikki luonnonmateriaalit itse luonnosta vuodenaikojen teemojen mukaan. Kerätyistä luonnontuotteista valmistetiin kransseja ja muita koriste-esineitä.

Peacy Creations NY toi englannin kielen osaksi suomalaislasten arkea. Oppimisesta hauskaa. Tältä pohjalta syntyi englannin kieltä opettava korttipeli Studeo. Studeo-korttipelin avulla opitaan yhteensä 70 eri englannin kielen sanaa.

Pelissä kerätään erilaisia ryhmiä, tutuksi tulevat muun muassa huonekalut, marjat, perhesanasto, ja kulkuneuvot. Studeo sisältää ääntämisohjeet jokaiseen sanaan, sekä QR-koodit, joiden kautta on kuultavissa sanojen oikea ääntäminen. Studeota pelataan 2-4 hengen ryhmissä.

Sköne & Co NY valmisti laukkuja kierrätetyistä ja käytetyistä purjeista. Uudelleen käyttämättömänä ne ovat jätettä, jota on hankala kierrättää tai tuhota. Purjeen vahvuus ja tarina ovat säilyttämisen arvoisia, jonka seurauksena hauskasta ekoteosta syntyi tuotekokoelma muotiesineitä, joilla on tarina.

SnäX NY:n tuotteita olivat krutongit joko lisättäväksi ruokaan tai syötäväksi sellaisenaan. Tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä käyttämällä ylijäämäleipää, jota NY-yrittäjät ovat saaneet esimerkiksi kaupoista ja oppilaitoksen ruokalasta. Makuvaihtovaihtoehtoina oli sekä suolaista että makeaa.

Erikoisruokavaliota noudattaville henkilöille helposti ja nopeasti löytyvä ravintola. Softbun NY:n sovelluksen avulla erikoisruokavaliota noudattavat käyttäjät voivat hakea ravintolaa ja ruokalistaa haluamillaan kriteereillä.

Softbun-sovellus näyttää valitulta alueelta kartalta ruokavalioon sopivat ravintolat, ja heidän ruokalistasta ruokavalioon sopivat annokset. Esimerkiksi henkilö, joka noudattaa kasvis- ja gluteenitonta ruokavaliota voi kyseisillä kriteereillä nähdä hänelle sopivat ruoka-annokset esimerkiksi Helsingin Punavuoresta.

Tuliruusut NY on yritys, joka valmisti kierrätysmateriaaleista sytykeruusuja. Tuotteiden avulla tulen sytyttäminen käy helposti kotona, mökillä, laavulla ja luonnon helmassa. Se on myös käytännöllinen tuliainen tavallisen kukkakimpun sijaan. Sytykeruusun valmistusaineet ovat kynttilöiden pätkät, kananmunakennot ja sula steariini.

Back To Top