skip to Main Content

NY-yritys ei itsessään maksa veroa, vaan yrityksen tuottama voitto jaetaan NY-yrityksen osakkaille toiminnan päättyessä. Jos jäsenet näin päättävät, voi NY-yritys jakaa tuottoa myös kesken toiminnan.

Jaettu tuotto on osakkaille veronalaista tuloa, joka pitää ilmoittaa henkilökohtaiseen veroilmoitukseen kohtaan muut ansiotulot.

NY-yritys ei voi maksaa verotonta tuottoa/korvausta/palkkiota/palkkaa tai millään muulla nimellä kulkevaa korvausta. Sama sääntö koskee myös oikeita yrityksiä.

Jos NY-yritys lopettaa toimintansa esimerkiksi huhtikuussa 2018, niin verotettava tulo ilmoitetaan vuoden 2018 veroehdotukseen, joka tulee postissa alkuvuodesta 2019.

Verohallinnon lausunto NY-yrityksen verotuksesta

Tulojen vaikutus opintotukeen

NY-yrityksen tulot lasketaan mukaan opiskelijan vuosituloihin. Jos olet saanut omasta NY-yrityksestäsi tuottoa, niin tulee sinun ottaa tämä summa huomioon vuosituloissasi. NY-yrityksen tulot voivat vaikuttaa opintotuen määrään. Ota kuitenkin huomioon, että tuolloin muita tuloja pitää olla melko paljon ennen kuin tällä on vaikutusta.

  • Esimerkki (tarkistettu KELA:n sivuilta 1.9.2017): Jos saat vuodessa 9 kuukautta opintotukea, saat tämän lisäksi ansaita 11 850 € (NY-yrityksen tulot ja muut tulot) ennen kuin opintotuki pienenee. Tulot lasketaan siis koko vuoden, ei kuukauden tulojen mukaan.

Tarkista ohjeet ja vuositulorajat KELAn sivuilta.

Oikean yrityksen verotus

Oikeat yritykset maksavat toimintanta voitosta veroa. Veron määrä lasketaan vähentämällä yrityksen tuloista yrityksen menot esimerkiksi seuraavan laskelman mukaan:

Tulot:
Tuotteiden myynti: 1000 € (esim. lintulautoja)
Tulot yhteensä: 1000 €

Menot
Materiaalit: 500 € (laudat, liima ja naulat)
Myyntikulut 300 € (myyntipaikan vuokra, mainoskyltin teko)
Menot yht: 800€

Voitto: 200 €
Tulovero: 40 €
(20% voitosta osakeyhtiöillä vuonna 2017)

Arvonlisävero NY-yrityksissä

Yleistä
Jos yrityksen liikevaihto on vuoden aikana alle 10 000 euroa, ei sen tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Jos NY-yrityksen liikevaihto on nousemassa yli 10 000 euron, tulee perustaa oikea yritys, joka ilmoittautuu ALV-velvolliseksi ja tekee tarvittavat ALV-tilitykset kausittain.

NY-yritysten liikevaihtoraja on siis käytännössä tuo 10 000 €.

Arvonlisäveron vähentäminen
NY-yritykset eivät saa tehdä arvonlisäverovähennyksiä oikeiden yritysten tapaan eli esimerkiksi ostettujen materiaalien arvonlisäveroa ei saa vähentää.

Arvonlisävero NY-yrityksen laskussa
Kun asiakas (koskee lähinnä yrityksiä) ostaa NY-yritykseltä tuotteen, tuotteen myyntihinta ei sisällä arvonlisäveroa.

Yritys, joka ostaa NY-yrityksen tuotteita tai palveluita ei saa siis vähentää laskusta arvonlisäveroa, koska NY-yritys ei sitä ole laskuttanutkaan. Yksityishenkilöt eivät muutenkaan saa vähentää arvonlisäveroa, joten heille asialla ei ole merkitystä.

Oikean yrityksen arvonlisävero

Oikea yritys saa vähentää maksamansa arvonlisäveron siitä verosta, jonka se on omilta asiakkailtaan perinyt. Tämän jälkeen yrityksen pitää tilittää erotus Verohallinnolle.

Esimerkki arvonlisäveron vähentämisestä ja maksamisesta.

  1. Mattisen pyöräliike ostaa polkupyörän maahantuojalta 100 € + 24% alv = 124 €.
  2. Mattinen myy pyörän asiakkaalleen hintaan 186€ (hinta sisältää 150€ myyntihinnan ja 36€ arvonlisäveron).

Arvonlisäverolaskelma ja maksettava vero

Vähennettävä arvonlisävero = 24 € (tämän Mattinen maksoi maahantuojalle)
Maksettava arvonlisävero = 36 € (tämän Mattinen peri asiakkaalta)
Mattinen tilittää (maksaa) verottajalle 36 – 24 = 12 €
Mattinen on jo maksanut 24 € maahantuojalle, joten hänen pitää maksaa vielä osto ja myyntihinnan erotuksen arvonlisävero. Tämän summan voidaan ajatella olevan tuotteen arvon lisäystä, joka on aiheutunut Mattisen pyöräliikkeen toimesta.

Lisätietoja arvonlisäverosta

Back To Top