skip to Main Content

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelma, jota toteutetaan oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Ohjelmassa perustetaan oikealla rahalla toimiva NY-yritys. Työelämätaidot ja  taloudenhallinta vahvistuvat sekä vuorovaikutustaidot ja yrittäjämäinen asenne kehittyvät.

Ohjelma on osa oppilaitoksen opetusta ja käytännön toiminnasta vastaa ohjaava opettaja. Opettajan tehtävänä on toimia sparraajana ja tarvittaessa auttaa NY-yrittäjiä pääsemään asiassa eteenpäin.

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on avoin kaikille perus- ja toisen asteen oppilaitoksille. Ohjelma voidaan ottaa käyttöön luomalla siitä kurssi/valinnaisaine/opintojakso, jonka oppijat voivat valita. Ohjelma voi olla osa laajempaa esim. yrittäjyyden tai yrittäjyyskasvatuksen opintokokonaisuutta.

Ohjelma sisältää laadukkaan sähköisen materiaalin, joka on sekä opiskelijoiden että opettajan käytössä, kun ohjelma on otettu käyttöön. Ohjaavat opettajat saavat lisäksi kuukausittaisen uutiskirjeen, joka sisältää vinkkejä ja ohjeita ohjelman toteuttamiseksi.

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteystietosi ja paina ”lähetä”, niin kerromme sinulle lisää NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta ja sen käyttöönotosta.

Ohjelma on muuttanut uuteen osoitteeseen www.vuosiyrittajana.fi. Sivusto avataan 2.8.2019, jonka jälkeen voit jättää yhteydenottopyynnön sinne!

Ohjelma peruskoulussa

hohke_ny

Ohjelma lukiossa

amove_software_ny

Ohjelma ammattiopistossa

dokker_ny

Ohjelman opettaminen

Tämä sivusto tarjoaa NY-yrityksille tietoa ja ohjausta NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman toimintaan ja sen vaiheisiin sekä tietoa kilpailuista ja muista ohjelmaan liittyvistä tapahtumista. Myös NY-yritysten rekisteröinti tapahtuu tämän sivuston kautta.

Opinto-ohjelmassa NY-yritys perustetaan lukukauden, lukuvuoden tai kalenterivuoden ajaksi. Oppijat käyvät ohjelman aikana läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen. Ohjelmalla on selkeä runko, joka auttaa suunnittelutyössä ja tavoitteiden asettamisessa ohjelmaan liittyen.

Ohjelman toteutustavat ja ajankohdat

Lukukausi

Ohjelma on mahdollista suorittaa lukukauden mittaisena joko syksyllä tai keväällä. Syyslukukaudella aloitus elokuussa ja ohjelma päättyy joulukuussa. Kevätlukukaudella aloitus tammikuussa ja ohjelma päättyy toukokuussa.

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi

Lataa vuosikello PDF -muodossa tästä.

Lukuvuosi

Ohjelma on mahdollista suorittaa lukuvuoden mittaisena. Ohjelman aloitus tällöin elokuussa ja ohjelma päättyy toukokuussa.

Lataa vuosikello PDF-muodossa tästä.

Kalenterivuosi

Ohjelma on mahdollista suorittaa kalenterivuoden mittaisena. Ohjelman aloitus tällöin tammikuussa ja päättyy joulukuussa.

Bisnesvuosi -kokonaisuus

Bisnesvuosi on uusi kokonaisuus, jossa yhdistyvät TATin Bisneskurssit ja NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma.

TATin neljästä Bisneskurssista on koottu valikoivasti materiaalia, joista on rakennettu uusi digitaalinen Bisnesvuosi -kokonaisuus, joka on jaettu neljään eri steppiin. Tässä digitaalisessa Bisnesvuosi -materiaalissa opiskellaan kaupalliseen osaamiseen liittyviä asioita, joita oppija soveltaa NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. TATin Bisnesvuosi -materiaalia käytetään NY:n Bisnesvuosi -toiminnan rinnalla.

TATin Bisnesvuosi -materiaali pääsääntöisesti opiskelua ilman tehtäviä, mutta mukana on joitakin pieniä tehtäviä, kuten avoimia kysymyksiä tai kommentointitehtäviä. Ensimmäisessä stepissä opiskellaan vuorovaikutus ja neuvottelutaitoja. Toisessa stepissä opitaan ratkaisumyynnin, markkinoinnin ja kaupallistamisen perusteita. Kolmas steppi keskittyy yrityksen strategiamalleihin ja vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin. Neljäs steppi keskittyy laskentatoimeen, eli yrityksen tuloslaskelman ja taseen ymmärtämiseen.

Lisätietoja TATin Bisneskursseista: bisneskurssit.fi

Saat Bisnesvuosi -kurssipohjan käyttöösi kahdella tavalla. Voit osallistua TATin maksuttomaan koulutukseen (ks. Bisneskurssit -sivuiltamme kohta Opettajien koulutukset, Koulutus 1), jossa käydään läpi Claned -alustan ominaisuuksia ja samalla saat oman kurssipohjalinkin käyttöösi.

Voit myös suoraan tilata Bisnesvuosi -kurssipohjan lähettämällä viestiä osoitteeseen: [email protected]. Saat linkin ja kirjautumisohjeet omalle Bisnesvuosi -kurssipohjalle, johon sinä ja opiskelijat kirjautuvat.

Parhaimman lähtökohdan Bisnesvuoteen saat osallistumalla sekä NY:n että TATin koulutuksiin. Bisnesvuosi -kurssipohjan näyteversiota voit katsoa myös tilaamalla sivultamme tutustumislinkin kaikkiin Bisneskurssimateriaaleihimme, johon myös Bisnesvuosi sisältyy.

TATin Bisnesvuosi -materiaali palvelee oppijaa, joka suorittaa NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa. TATin Bisnesvuosi -materiaali toimii oivana digitaalisena oppikirjana ja tukimateriaalina, joka antaa tiedollista pohjaa, jota opiskelija voi tehokkaasti soveltaa käytäntöön NY-yrityksen toiminnassa.

Käyttöönotto

 1. Oppilaitos tekee päätöksen ohjelman aloittamisesta
 2. Ohjaava opettaja tai työpari perehtyy ohjelmaan ja halutessaan osallistuu maksuttomaan ohjelmakoulutukseen (kts. koulutukset)
 3. Ohjaava opettaja rekisteröityy nyvuosiyrittajana.fi -portaaliin
 4. Halutessaan ohjaava opettaja voi tilata oppaita
 5. NY-yritykset rekisteröityvät ohjelmaan nyvuosiyrittajana.fi -sivustolla.
  1. HUOM. NY-yritykset eivät voi rekisteröityä ohjelmaan ennen kuin opettaja on lisännyt oman oppilaitoksensa järjestelmään.

Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa maksutonta koulutusta kaikille ohjelman opettajille, auttaa verkostoitumaan ja tukee ohjelman käyttöön liittyvissä haasteissa. Olethan yhteydessä meihin.

Opettajasta ohjaajaksi

Ohjaavan opettajan tehtävänä on tukea oppimista, toimia sparraajana ja tarvittaessa auttaa NY-yrittäjiä pääsemään asiassa eteenpäin.

“Yrittäjyys on asenne” -sanonta pätee myös tässä! Tärkeintä on olla kiinnostunut siitä, mitä NY-yrittäjät ideoivat ja olla valmis ohjaamaan lisätiedon lähteille niiltä alueilta, joissa tietoa tarvitaan. Halu luoda ja käyttää verkostoja on tärkeää.

Suurimmat haasteet kohdataan yleensä seuraavissa toiminnan alueissa:

 • Miten päästä toiminnassa alkuun (eli saada ideat toiminnaksi)?
 • NY-yritysten verkkotyökalujen käyttö (mistä saadaan nettisivut ja miten tiedoista otetaan varmuuskopiot?)
 • Miten kirjanpito hoidetaan?
 • Mistä yrityksen tuotteelle tai palvelulle saadaan asiakkaita?

NY-yritys toiminnassa

 • NY-yritysten toiminta on mahdollista, jos ohjelma on osa oppilaitoksen toimintaa.
 • NY-yrityksen ja oppilaitoksen rahaliikenne on pidettävä erillään.
 • NY-yrityksellä ei ole varsinaista yritysmuotoa eikä Y-tunnusta.
 • NY-yrityksiä ei rekisteröidä Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH).
 • NY-yrityksen toiminta ei ole elinkeinonharjoittamista.
 • Jos NY-yritys myy ohjelman aikana tuotteita/palveluita, toiminta on oppijan henkilökohtaista tulonhankkimistoimintaa.
 • NY-yritys ei lähtökohtaisesti maksa palkkaa.
 • Jos NY-yritys kuitenkin päätyy maksamaan palkkaa, ulkopuoliselle palkkaa maksettaessa maksetaan kaikki lakisääteiset maksut (vrt. kotitalous palkanmaksajana).
 • NY-yritys rekisteröidään Nuori Yrittäjyys ry:n rekisteriin tällä sivustolla.
 • NY-yrityksiä ei rekisteröidä Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH).
 • NY-yritys ei ole arvonlisäverovelvollinen, jos yrityksen liikevaihto jää alle 10 000 euron.
 • NY-yritys ei itsessään maksa veroa, vaan yrityksen tuottama voitto jaetaan NY-yrityksen osakkaille toiminnan päättyessä.  Jaettu tuotto on osakkaille veronalaista tuloa, joka pitää ilmoittaa henkilökohtaiseen veroilmoitukseen kohtaan muut ansiotulot.

Nuori Yrittäjyys ry on selvittänyt Verohallinnolta NY-yrityksiä koskevan ohjeistuksen. Tutustu Verohallinnon ohjeistukseen NY-yrityksien verotuksesta ja toiminnasta.

NY-yrityksen tulot lasketaan mukaan henkilön vuosituloihin. Jos henkilö saa NY-yrityksestä tuottoa, tulee se ottaa huomioon vuosituloissa. NY-yrityksen tulot siis vaikuttavat eri tukien määrään. Tarkista tukirajat esimerkiksi Kelan sivulta.

 • NY-yritysten on tehtävä toiminnastaan kirjanpito, josta käy ilmi yrityksen tulot ja menot.
 • NY-yrityksen myymästä palvelusta ei saa kotitalousvähennystä.

Tapahtumat ja kilpailut

Lukuvuoden aikana järjestetään erilaisia ohjelmaan liittyviä kilpailuja, joihin NY-yritykset voivat osallistua. Eri kilpailuja ovat mm. paras liikeidea, paras graafinen ilme ja paras internet -kokonaisuus, jotka kaikki tukevat NY-yritysten toimintaa ja kehittävät ideoita. Lue lisää kilpailuista.

Kilpailuiden lisäksi lukuvuoden aikana useilla paikkakunnilla järjestetään Uskalla Yrittää -semifinaaleita, jotka kokoaa alueen NY-yritykset messutapahtumaan esittelemään yritystään ja tekemään myyntityötä. Semifinaalin parhaat NY-yritykset pääsevät kilpailemaan SM-voitosta kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin, joka järjestetään huhtikuussa. Lue lisää Uskalla Yrittää -tapahtumista ja katso alueesi semifinaalin ajankohta.

Kilpailujen tarkoituksena on antaa mahdollisuuksia oman osaamisen esittelyyn ja toiminnan kehittämiseen. Alueellisessa semifinaalissa ja valtakunnallisessa finaalissa on hyvä mahdollisuus tutustua muihin NY-yrityksiin ja niiden toimintaan.

Maksut

Ohjelmassa on oppijakohtainen rekisteröintimaksu, joka on 25€/oppija. Nuori Yrittäjyys ry lähettää rekisteröintimaksujen laskun oppilaitokselle rekisteröintiajan päättymisen jälkeen.

Nuori Yrittäjyys ry laskuttaa oppilaitosta järjestelmään rekisteröityjen oppijoiden perusteella. Kun oppija on rekisteröity NY-yritykseen, hänestä maksetaan. Tämä perustuu siihen, että Nuori Yrittäjyys ry ottaa ohjelmaan osallistuville oppijoille mm. vakuutukset.

NY-yritystä perustettaessa NY-yrittäjät sijoittavat omaa rahaa yritykseen 10-100€/osallistuja, josta tulee yrityksen alkupääoma. Pääoma menee yritystoiminnan käynnistämiseen: materiaalihankinnat tai pienet investoinnit esimerkiksi käyntikortteihin ja esitteisiin.

Arviointi

Arviointi suoritetaan ohjelman aikaisten suoritusten ja toiminnan aktiivisuuden perusteella. Lisäksi arviointiin otetaan mukaan palautettavat tehtävät ja kurssin aikana järjestettävät ja siihen kuuluvat kilpailut.

Arvioinnin tukena kannattaa hyödyntää kansainvälistä Entrepreneurial Skills Passia (ESP), joka on oppijoiden itsearviointityökalu ja yrittäjyystodistus. ESP-itsearvioinnit tehdään ohjelman alussa ja lopussa ja jokainen oppija saa henkilökohtaisen todistuksen omien taitojen kehittymisestä ohjelman aikana. Itsearvioinnin lisäksi oppijat voivat osallistua ESP-kokeeseen, joka mittaa taitoja yrittäjyydestä, talous- ja työelämätaidoista. Lue lisää ESP:stä.

Back To Top