skip to Main Content

Suomen paras NY-yritys valitaan kansallisessa Uskalla Yrittää -finaalissa keväällä.

Paras yritys valitaan sekä peruskoulun että toisen asteen (ammatillinen ja lukio) sarjoissa. Lisäksi finaalissa palkitaan NY-yrityksiä tapahtumakohtaisilla palkinnoilla.

Millaisilla liikeideoilla on voitettu aiempina vuosina?

Perusasteen paras NY-yritys 2017: Jeten’s Paw NY

Yritys valmistaa kestäviä, hyvin valmistettuja, käytännöllisiä, mukavia ja ulkonäöllisesti miellyttäviä koirien paracord-pantoja sekä survival braceleteja ja avainnauhoja ihmisille. Pantojen lisäksi yritys myy  myös muita koirille suunnattuja tarvikkeita ja leluja, jotka on tehty uusiokäyttäen vanhoja vaatteita.
Tuote on suunnattu ihmisille, jotka omistavat koiran tai joiden lähipiiristä löytyy koira.

Toisen asteen paras NY-yritys 2017: Kätevä Koivu NY

Kätevät, kotimaiset design- tuotteet kattaukseen tai koristeeksi, arkeen sekä juhlaan. Ota helposti mukaan ja säilytä vielä helpommin!

Perusasteen paras NY-yritys 2016: kht Liefde NY

kht Liefde NY myy käsintehtyjä, uniikkeja keppihevosia. Heppoja voi saada myös tilaustyönä, jolloin
ostaja saa vaikuttaa hevosen ulkonäköön. Hevoset ommellaan kokonaan käsin, harja kiinnitetään lanka kerrallaan ja silmät ja sieraimet kuumaliimataan kestävästi. Jokainen hevonen on täysin uniikki ja rakkaudella tehty. Hepat ovat myös täysin turvallisia pienillekin lapsille.

Toisen asteen paras NY-yritys 2016: I’m Blue NY

I’m Blue NY tuottaa suomalaisista mustikoista tehtyä raikasta, hiilihapotettua mustikkalimonadia; mustikan makua on piristetty limellä. Kauniin värinen juoma on myynnissä 0,33 litran lasipulloissa.

Kupliva mustikkalimonadimme on ainoa laatuaan, eikä vastaavanlaista tuotetta ole vielä markkinoilla. Suomalainen mustikkalimu tuo mieleen loppukesän ihanat muistot ja tulevien kesien auringonpaisteen.

Perusasteen paras NY-yritys 2015: Outside Movies NY

Yrityksen liikeideana on ulkoilmaelokuvateatteri. Tapahtumassa asiakkaat voivat katsoa elokuvaa autoissaan tai mopoautoissaan, joihin ääni tulee radion kautta. Tapahtuma järjestettiin Seinäjoki areenan parkkipaikalla ja näyttönä toimi 14 neliön jättiscreeni.

Toisen asteen paras NY-yritys 2015: Dimeno NY

Dimeno NY tarjoaa perusteelliset palvelut turvallisuusalan toimintaan liittyen: pelastus- ja turvallisuussuunnitelmat, ensiapu- ja alkusammutuskoulutukset, turvallisuuskartoitukset, turvallisuusalan esittelyt sekä narikkapalvelut.

Perusasteen paras NY-yritys 2014: E.T. UF

Yrityksen liikeideana on myydä kierrätysmateriaalista tehtyjä lyhtyjä ja sytykkeitä. Voitto heltisi persoonallisilla tuotteilla, joissa sisustuselementti yhdistyi kierrätykseen ja käytännöllisyyteen. Tuomaristo arvosti myös selkeästi roolitettua tiimiä, positiivista asennetta, esiintymistaitoa ja potentiaalia jatkaa oikeana yrityksenä.

Toisen asteen paras NY-yritys 2014: Pönttöpäät NY

Yrityksen liikeideana on myydä itse tehtyjä linnunpönttöjä. Tuomariston vakuutti tapa, jolla yritys loi ideasta toimivan yrityksen ja rakensi sille tarinan, jolla tuotteesta tehdään enemmän kuin esine. Tuomaristoa ilahdutti myös, että jokainen ryhmän jäsen on vahva lenkki tiimissä.

Katso myös kooste viime vuoden Uskalla Yrittää -finaalista!

Palkinnot parhaalle NY-yritykselle:

Paras NY-yritys, perusaste

  • Perusasteen parhaan yrityksen palkinto tarkentuu lähempänä finaalia.

Paras NY-yritys, toinen aste

  • Osallistuminen JA Europen järjestämään Company of the Year -kilpailuun heinäkuussa.
    • EM-finaalin osallistujamäärä on on max 5 henkeä/yritys. Jos yrityksessä on enemmän osallistujia, niin he voivat olla mukana kannustamassa kilpailijoita (Nuori Yrittäjyys ry maksaa 5 hengen + opettajan osallistumisen kilpailuun ja matkalle, mahdolliset muut jäsenet pääsevät mukaan omakustantaisesti)

Osallistuminen Uskalla Yrittää -finaaliin

Finaaliin valitaan parhaat NY-yritykset ympäri Suomen. Finaalipaikat jaetaan alueellisesti sen perusteella montako nuorta ko. alueelta osallistuu ohjelmaan. Alueelliset valinnat suorittaa YES-verkosto ja Nuori Yrittäjyys ry osana Uskalla Yrittää -semifinaaleja.

Suomen finaalissa osallistujamäärä voi maksimissaan olla kahdeksan henkilöä NY-yritystä kohden, mutta esimerkiksi toisen asteen EM-kilpailuissa osallistujamäärä on rajoitettu viiteen henkilöön.

Lisätietoja finaalista: uskallayrittaa.fi

Ikärajat ja kuka voi osallistua Uskalla Yrittää -finaaliin

Perusasteen osalta kilpailulla ei ole ylä- tai alaikärajaa. Toisen asteen kilpailun osalta ikäraja tulee suoraan Euroopan mestaruuskisojen ikärajoista. JA Europen virallinen linjaus on:

Achievers representing their Companies in the competition must be at least 15 years old and no more than 21 years old on the 31st of July of the year of participation. Younger or older students will be automatically asked to withdraw from the competition.

Tämän vuoksi toisen asteen NY-yrityksissä, jotka haluavat kilpailla pääsystä EM-kisoihin, ei voi olla yli 21-vuotiaita osallistujia.

Parhaan NY-yrityksen valintarajoitukset toisella asteella

Parhaaksi toisen asteen NY-yritykseksi voidaan valita vain yritys, joka täyttää myös EM-finaaliin osallistumisen seuraavat ehdot (alla) 

  • Osallistujien tulee olla vähintään 15-  ja maksimissaan 21-vuotiaita (31.7. mennessä ohjelmaan osallistumisvuonna) voidakseen osallistua EM-finaaliin.
  • Osallistuja ei saa olla osallistunut NY-yritysten EM-kilpailuihin aikaisemmin.
  • Kilpailun virallinen kieli on englanti, joten osallistujien tulee osata vähintään perusvuorovaikutustaidot englanniksi.

Mitä tehdä jos yrityksessä on esim. yli-ikäisiä ja se haluaa osallistua paras NY-yritys kilpailuun?

Jos yritys haluaa kilpailla Suomen parhaan NY-yrityksen tittelistä (ja osallistumisesta EM-finaaliin), niin silloin ne henkilöt, jotka eivät täytä yllämainittuja ehtoja, eivät voi osallistua Uskalla Yrittää -finaalin kilpailusuorituksiin (yritysesittely, tuomariston haastattelu ja tuomariston haastattelu NY-yrityksen ständilla tapahtuman aikana).

Tilanteesta tulee informoida järjestäjiä jo ilmoittautumisvaiheessa, jotta voimme ohjeistaa tuomaristoa ja tuomariston sihteereitä tilanteesta. ”Ulkopuoliset” NY-yrityksen jäsenet voivat kuitenkin osallistua finaalin muuhun ohjelmaan.

Back To Top