skip to Main Content

It is recommended to ask advice from the teacher or friends and family. An advisor can also be found through hobbies or other activities. If your idea is related to your studies, you should first map out potential companies in the field and think about who you could ask to become your mentor.

YES-network has a godfather-portal, where you can find potential advisors. More information is available in Finnish at yeskummit.fi.

The advisor and their company should not, however, be the JA company’s customers.

Advisor as part of the operation of a JA company

The program provides an excellent opportunity to network with various operators. It is important to be active when mapping out potential partners. Cooperation can be aimed at finding advisors, discovering trade opportunities or used as an opportunity to meet new people and receive tips for your operation.

Each JA company should find a business advisor who will act as a sparring partner and encourages the team during the school year. A dedicated guide for advisors can be found at here.

The advisor is familiar with working life and is eager to provide suggestions and comments to improve and support the operation. The advisor does not have to be an entrepreneur, but they should be knowledgeable about the working life and business.

Starting and running your own business can produce many questions that are best solved with outside help. A good advisor can assist with the following matters, among others:

  • provide feedback on ideas
  • assist the team with issues related to production
  • give tips on selling and marketing
  • encourage the team and provide contacts for the JA company
[hide]

Jos idea liittyy omaan opiskeluun, kartoita mahdolliset työharjoittelupaikat ja mieti, kenet voisit pyytää neuvonantajaksi.

Riippuen NY-yrityksesi toiminnasta voi neuvonantaja antaa seuraavaa apua oman NY-yritystoiminnan kehittämiseen:

Asiantuntemus ja osaaminen

  • Jos neuvonantaja toimii samalla toimialalla kuin oma yrityksenne, on hänellä luultavasti sekä kokemuksen että koulutuksen kautta hankittua tietoa alan toiminnasta, käytännöistä, kontakteista ja mahdollisuuksista luoda liiketoimintaa.
  • Useilla aloilla voidaan tarvita joitain erityistaitoja ja osaamista, jota on koulussa vaikea harjoitella. Neuvonantaja voi osaamisensa rajoissa auttaa. Jos esimerkiksi painatte t-paitoja, neuvonantajalla saattaa olla kokemusta yhteistyöstä sopivien painotalojen kanssa ja hän osaa suositella teille oikeaa kumppania.

Apua verkostoitumisessa

  • Jos neuvonantaja on toiminut alueen liike-elämässä pitkään, on hänelle melko varmasti muodostunut yhteistyöverkosto erilaisten asioiden edistämiseen. Näitä voivat olla julkisuus, myyntimahdollisuudet, sopivat alihankkijat ja toimittajat tai muut yritykset, jotka voivat olla kiinnostuneita yhteistyöstä yrityksenne kanssa.

Idean kyseenalaistaminen turvallisessa ympäristössä

  • Yrityksen ideointivaiheessa on idean mahdollisuuksista hyvä keskustella ulkopuolisten kanssa. Hyvä neuvonantaja osaa myös esittää hankalia kysymyksiä ja auttaa teitä vastaamaan niihin. Näin teillä on paremmat eväät menestyä ja saada asiakkaat vakuuttuneiksi tuotteen tai palvelun erinomaisuudesta.
  • Jos esimerkiksi myytte lasten leluja, neuvonantaja voi huomata kysyä, ovatko värit myrkyttömiä ja oletteko varmistaneet, etteivät tuotteet sisällä pieniä osia. Näiden asioiden selvittäminen myyntitilanteessa on melko mahdotonta. Jos voitte esittää ostajalle esimerkiksi värin koostumuksen tai kuvan lelun “kestävyystestistä”, voitte olla melko varmoja, että kaupat syntyvät.

Haastaminen yrittämään

  • Hyvä neuvonantaja haastaa koko tiimisi yrittämään ja tekemään asioita luokkahuoneen ulkopuolella.

Tarvittavat taidot

Ennen kuin pyydätte neuvonantajaa, pohtikaa NY-ryhmässä sopivia henkilöitä ja listatkaa myös asiat, joihin tarvitsette eniten apua. Näin on myös helpompi pyytää henkilöä neuvonantajaksi. Kun teillä on lista asioita, joihin tarvitsette ulkopuolista apua, on keskustelu mahdollisen neuvonantajan kanssa helpompaa.

Ei ole olemassa yleistä listaa, mitä taitoja tai osaamista neuvonantajalla pitää olla. Tämä riippuu, mitä NY-yrityksenne tekee.

Yleisimmin neuvonantaja voi tuoda ryhmälle ideoita mahdollisista verkostoista, joiden kautta tuotteen tai palvelun myynti on helpompaa. Hän voi neuvoa esimerkiksi hinnoittelussa tai tuotteen ominaisuuksien arvioinnissa. Joskus neuvonantaja voi olla myös yhteistyökumppani ja tilata yritykseltänne palveluita.

Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että neuvonantaja ja hänen yrityksensä ovat NY-yrityksen asiakkaita.

Alla on kuvattuna yksi esimerkki, millaisia taitoja neuvonantajalta toivotaan.

Esimerkki: Kuvakalenteri NY:n neuvonantajan tarpeelliset taidot

Pyydä YES Kummi neuvonantajaksi

Yksi mahdollisuus on etsiä neuvonantajaa YES-kummiportaalista. Voit selata oman alueesi kummeja osoitteessa yeskummit.fi, ja ehdottaa heille oman NY-yrityksesi neuvonantajaksi ryhtymistä.

YES Kummit ovat yrittäjiä ja työelämän edustajia, jotka toimivat vapaaehtoisina koulujen työelämäyhteistyössä. Kummit tuovat kouluille tietoa yrittäjyydestä ja työelämästä sekä toimivat esikuvina lapsille ja nuorille työn tekijöinä ja oman alansa ammattilaisina.

YES Kummien toiminta on vapaaehtoistyötä, eli heille ei makseta palkkiota tai korvauksia.

Jotta yhteistyö YES Kummin kanssa sujuisi mahdollisimman miellyttävästi ja saat siitä kaiken irti, lue vinkit kummin pyytämiseen yeskummit.fi/nuorelle. [/hide]

Back To Top