skip to Main Content

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma lukukaudessa: kokemuksia

Tänä lukuvuonna uutuutena NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan saatiin mahdollisuus toteuttaa ohjelma lukukauden mittaisena eli käytännössä syksyn tai kevään aikana. Muutamat oppilaitokset ovat rohkeasti lähteneet kokeilemaan uutta tapaa ja yksi niistä on Suomen Liikemiesten Kauppaopisto Helsingissä. Tutustu heidän kokemuksiinsa alla olevan tekstin avulla.

******

Uudistettu nyvuosiyrittajana.fi -portaali avautui elokuussa 2017. Samaan aikaan aloittelimme Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa syyslukukauden mittaista toteutusta, jossa suoritetaan kaksi tutkinnon osaa oppilaitosnäyttöinä.

Opiskelijat suorittavat Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp) tutkinnon osan ja Asiakkuuksien hoito (30 osp) tutkinnon osan NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana. Opiskelijamme suorittavat liiketalouden perustutkintoa. Minä Tero Tikkanen ja kollegani Teemu Vesalainen ohjaamme noin 40 opiskelijan ryhmää yhdessä.

Syyslukukausi tarkoittaa oppilaitoksessamme käytännössä ajanjaksoa 14.8.2017 – 12.1.2018. Lähitunteja on viikossa 10, joista 4 tuntia on työssäoppimista omassa NY-yrityksessä. Elokuussa ensimmäiset kokoontumiset ovat perinteisiä informaatiotilaisuuksia sekä liikeideoiden edelleen kehittelyä. Ohjelman tiimit muodostettiin jo kevään aikana  ja toukokuussa liikeideoita työstettiin NY-yrittäjyysleirillä (NY Minicamp). NY-yritysten ensimmäiset myyntipuheet kuultiin jo elokuussa, kun kouluumme oli tutustumassa opetushenkilöstöä Bridgwater Collegesta, Iso-Britanniasta. Myyntipuheet esitettiin siis englanniksi.

Elokuussa varmistui myös mukavana juttuna, että Stadin ammattiopistosta liittyi lisää opiskelijoita ryhmäämme audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto-ohjelmasta. Alkusyksy oli melko tiivis paketti ja syyslomaan mennessä NY-yritykset on rekisteröity.

Liikeideat lavalle pitchauskilpailussa ja vanhemmat tutustumaan toimintaan

Liikeideoiden julkistustilaisuudeksi muodostui Nordic Business Forumin ohessa koulullamme järjestetty Business Gateway -tapahtuma 2-3.10.2017. Kaikille uusille NY-yrittäjille järjestettiin pitchauskilpailu. Työelämän edustajat toimivat tuomareina. Tiukka paikka monelle nuorelle!

Loppusyksy meni myyjäisiin valmistautuessa, liiketoimintasuunnitelman laatimisessa ja muiden oppimistehtävien kanssa painiskellessa. Opiskelijamme ovat pääsääntöisesti alle 18-vuotiaita. Sen mukaan edetään ja askel kerrallaan. Kaikilla ei ole vielä esimerkiksi tiimissä työskentelemisen taitoja.

Uutena ideana kokeilimme myös vanhempainillan järjestämistä syysloman jälkeen. Kovasti Nuori Yrittäjyys -toiminta heitä kiinnostaa. Jatkoa seurasi sitten joulumyyjäisten muodossa eli kutsuimme vanhemmat ostoksille.

Ohjaavan opettajan ajatukset ja miten tästä eteenpäin

Joulukuussa aloitimme näytön arviointikeskustelut. Arviointikeskusteluissa tulee usein esille myös sellaisia seikkoja, joita ei muuten voisi havaita. Kaikkia ei näy harjoitustehtävissä tai koulussa. Osa opiskelijoista on oikeasti käyttänyt merkittävästi aikaa työssäoppimiseen. Esimerkiksi myyjäisiin valmistautuminen voi olla stressaava kokemus.

Syksy on ohjaavan opettajan mielestä mennyt nopeasti ja tuntuu siltä, että kaikkea asiaa ei ole omaksuttu näin lyhyessä ajassa. Meille Teemun kanssa tämä oli ensimmäinen syyslukukauden toteutus. Opiskelijan kannalta esimerkiksi kevään Uskalla Yrittää -semifinaali ja -finaali voivat jäädä kokonaan väliin, kun oma NY-yritys on jo lopetettu. Katsotaan, mitä voidaan tehdä. Riittääkö motivaatio vielä lisänäyttöihin?

Maaliskuussa nämä ”konkarit” ohjaavat vielä 6 tunnin yrittäjyysleirin, jossa leiriläisinä ovat ensimmäisen vuoden opiskelijat. Näin ”hiljainen tieto” siirtyy seuraavalle sukupolvelle.

Vuoden vaihteessa laki muuttuu ja opetussuunnitelmat menevät taas uusiksi. Tiiviimpi toteutus tulee jatkossa todennäköiseksi vaihtoehdoksi ammatillisessa koulutuksessa, kun tutkinnon osia pitää suorittaa ripeään tahtiin. Kantapään kautta oppiminen ja kokeileminen vaatii oman aikansa. Uskon, että tämä kaikki onnistuu lyhyemmässäkin ajassa, kun siihen vain varataan työtunteja riittävästi ja keskitytään oikeisiin asioihin.

Tero Tikkanen
lehtori
Suomen Liikemiesten Kauppaopisto

Back To Top