skip to Main Content

IMG_6480Yleistä hyvää tietoa

NY-yrityksen on mahdollista valmistaa ja myydä elintarvikkeita ilman, että toiminnasta tehdään elintarvikehuoneistoilmoitusta kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Tällöin toiminnan tulee olla vähäriskistä ja NY-yritys noudattaa elintarvikkeiden käsittelyyn ja myyntiin asetettuja määräyksiä.

Vähäriskisenä elintarvikkeiden valmistuksena voidaan pitää esimerkiksi leipomista, kinkku- tai juustovoileipien koostamista ja keitto- ja pataruokien valmistusta.

Tarjoiltavana olevan lihan ja kalan tulee olla kypsennettyä. Kaikki vihannekset on aina pestävä ennen käyttöönottoa ja juurekset on pestävä sekä ennen kuorimista että kuorimisen jälkeen.

Varsinkin helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyssä on huomioitava elintarvikkeiden säilytys- ja tarjoilulämpötilat: kuuma kuumana ja kylmä kylmänä.

Raakojen ja kypsien tai sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden ristiin saastuminen estetään elintarvikkeiden oikealla käsittelyllä.

Elintarviketurvallisuusviraston, Eviran näkemyksen mukaan vähäriskisenä toimintana ei voi pitää ylipäätään laajamittaista elintarvikkeiden käsittelyä eikä tiettyjen elintarvikkeiden valmistusta tai myyntiä, koska näihin elintarvikkeisiin liittyy erityisiä riskejä käsittelyn ja valmistuksen suhteen.

Esimerkkejä sallitusta ja kielletystä toiminnasta:

Sallittua:

  • Paistovalmiiden leivonnaisten paistaminen ja myynti koulun kahvilassa.
  • Itsetehtyjen ja paistettujen pullien tai piparien myynti myyjäisissä.
  • Kinkku- ja juustovoileipien kokoaminen ja myynti koulun kahvilassa.

Kiellettyä:

  • Graavilohi-voileipien valmistaminen ja myyminen.
  • Sushiannosten valmistaminen ja myyminen.
  • Mädin suolaus.
  • Tartar-pihvien valmistaminen.

Toiminnan riskit kasvavat sitä mukaan, kun käsitellään helposti pilaantuvia tuotteita, kuten esimerkiksi lihaa, kalaa tai maitotuoteita.

Tämän vuoksi esimerkiksi itsetehtyjen ja paistettujen pannukakkujen myynti yhdessä kermavaahdon kanssa sisältää jo paljon enemmän riskejä, koska kermavaahto on helposti pilaantuva tuote. Esimerkin ongelman voi ratkaista esimerkiksi käyttämällä itsetehdyn kermavaahdon sijasta valmista purkkikermavaahtoa, joka säilyy paremmin ja on myös helppokäyttöisempi.

Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyssä on huomioitava muun muassa niiden säilyttämistä koskevat vaatimukset. Esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on säilytettävä niin, ettei kylmäketju katkea.

Nuori Yrittäjyys ry suosittelee, että NY-yritykset, jotka valmistavat tai myyvät elintarvikkeita tutustuvat huolellisesti elintarvikehygieniaan ja noudattavat asetettuja määräyksiä elintarvikkeiden käsittelyssä ja valmistuksessa.

Nuori Yrittäjyys ry noudattaa Eviran näkemystä ja kieltää (ks. poikkeus) NY-yrityksiltä seuraavien tuotteiden käsittelyn ja valmistamisen:

  • tartarpihvien valmistus
  • kalan graavaus
  • mädin suolaus tai sushiannosten valmistus

Näihin elintarvikkeisiin liittyy erityisiä vaatimuksia käsittelyn ja valmistuksen suhteen.

*Poikkeus:
Näiden tuotteiden valmistus sallitaan kuitenkin niille opiskelijoille, jotka voivat valmistaa tuotteita hyväksytyissä elintarvikehuoneistoissa (yleensä hotelli- ja ravintola-alojen opetus- ja harjoittelukeittiöt) ja joilla on koulutuksen kautta tuotteiden valmistukseen vaadittava taito ja osaaminen.

Myös valvovan opettajan tulee olla tietoinen toiminnan riskeistä ja varmistaa, että kaikki valmistuksen vaatimukset täyttyvät.

Elintarviketurvallisuusvirasto
Pop up -ravintolatoiminta ja NY-yritys
Elintarvikehuoneistot ja muut tilat
Pakkausmerkinnät
Alkoholin tarjoilu
Back To Top