skip to Main Content

IMG_2321NY-yrityksillä ei ole Y-tunnusta. NY-yrityksen toiminta on yksityishenkilön itsenäistä tulonhankkimistoimintaa, johon ei tarvita Y-tunnusta.

Milloin NY-yritys voi tarvita Y-tunnusta?

Myynti
Jos myytte tuotteita yrityksille, nämä voivat laskujen maksun yhteydessä vaatia myyjältä Y-tunnuksen. Yleisohje on, että NY-yritykset voivat käyttää oppilaitoksen Y-tunnusta, jos oppilaitos on antanut siihen luvan. Tarkista lupa aina omasta oppilaitoksestasi!

Jos oppilaitoksen Y-tunnusta ei voida käyttää, tulee opettajan hakea Nuori Yrittäjyys ry:n Y-tunnuksen käyttöoikeutta. Y-tunnusta ei saa käyttää ilman kirjallisesti myönnettyä lupaa.

Ostot
Yleisesti NY-yrityksen hankinnat voidaan tehdä yksityishenkilönä. Osa yrityksistä (esim. tukkuliikkeet) myyvät tuotteitaan vain toisille yrityksille, ja vaativat sen vuoksi ostajalta Y-tunnuksen. Tällöin NY-yrityksen kannattaa etsiä muu kauppa, josta ostaa tarvitsemansa tuotteet yksityishenkilönä. Joskus ostettaessa tavaroita NY-yritykselle voidaan tarvittaessa käyttää oppilaan omaa henkilötunnusta Y-tunnuksen sijasta.

HUOM! Jotkut yritykset ilmoittavat hinnat erikseen sekä yrityksille että yksityishenkilölle. Yrityksille ilmoitettaviin hintoihin lisätään yleensä arvonlisävero. NY-yrityksen tulee kuitenkin maksaa arvonlisävero, joten Y-tunnuksen käyttö ei tässä yhteydessä muuta palvelun hintaa.

Nuori Yrittäjyys ry:n Y-tunnusta ei voi käyttää tuotteiden ostamiseen!

Y-tunnuksen käyttöoikeuden hakeminen NY:ltä

Jos koulun tai oppilaitoksen Y-tunnusta ei voida käyttää, tulee opettajan hakea Y-tunnuksen käyttöoikeutta NY-yritykselle.

Prosessi on seuraava:

 1. Lataa ja täytä käyttöoikeushakemus (lataa lomake (pdf))
 2. Skannaa hakemus ja lähetä se sähköpostilla NY:n toimistoon:
  info@nuoriyrittajyys.fi
  Voit lähettää lomakkeen myös kirjeellä NY:n toimistoon:
  Nuori Yrittäjyys ry / Kuortaneenkatu 2, 00510 Helsinki
  Merkintä kuoreen: Y-tunnus
 3. Käsittelemme hakemuksen ja lähetämme tiedon hyväksymisestä tai hylkäämisestä ohjeineen sähköpostitse opettajalle.
Back To Top